Beograd, Srbija

Srpsko-francuski inovacioni forum

Korisno

O konferenciji

Ovaj niz događaja ne samo da je privukao raznoliku grupu učesnika, već je i pokrenuo široko interesovanje i živu diskusiju među akademskom zajednicom i industrijom.


Učesnici

012345678900123456789001234567890

Predavači

0123456789001234567890

Lokacije

01234567890

Hakatoni

01234567890
Iz godine u godinu

Rastemo

Od samog početka uspešan događaj, forum je dokazao svoju vrednost i privlači sve više učesnika, postepeno se otvarajući od istraživačkog sektora ka svetu biznisa i startapova.2023

2022

Pokretač francusko-srpskih inovacija

Srpsko-francuski forum za inovacije pokrenut je 2022. godine da bi podstakao tematsku razmenu usklađenu sa zajedničkim izazovima s kojima se suočavaju obe zemlje.

U duhu deljenja najboljih praksi i znanja u odabranim oblastima od zajedničkog interesa za Francusku i Srbiju, preduzetnici i istraživači se sastaju na panelima kako bi informisali i razmenili mišljenja o svojim različitim vizijama upravljanja inovacijama. Na taj način, Forum za inovacije odgovara na potrebu promocije nauke, znanja i sposobnosti visokog obrazovanja, institucija i industrija Francuske i Srbije.

Dizajniran da okupi igrače iz istraživačkog i poslovnog sveta kako bi podstakao razvoj inovativnih rešenja i proizvoda koji mogu stvoriti mogućnosti zapošljavanja za mlade talente u Srbiji.

Međunarodno priznati francuski naučnici iz vodećih institucija kao što su INRIA – Université Grenoble Alpes – CNRS će predstavljati svoje vizije inovacija, dok će srpski kolege iz IMGGE, Naučnog fonda, Fonda za inovacije i Mašinskog fakulteta predstavljati vodeće projekte za franko-srpsku saradnju u oblasti valorizacije istraživanja.

Povodom foruma organizuje se hakaton sa našim partnerom Fondacijom Tempus kako bi se promovisao preduzetnički duh kod mladih.

Sporedni događaj posvećen finansiranju inovacija, u saradnji sa French Tech Belgrade i uključujući DSI (Digitalna Inicijativa Srbije), BPI France i PWC.

Forum je takođe prilika da se da reč predstavnicima francuskih startapova kao što su X-Sun, Aerophile Group i velikih francuskih grupa kao što su Schneider Electric, Thales, Orange, Dassault Systemes, Renault Group, Eviden, JCDecaux i STMicroelectronics.

Poslepodne nakon foruma, održava se Misija Francuska. To je jedinstvena inicijativa namenjena podršci srpskim startapima na njihovoj „misiji otkrivanja tržišta“, pomažući im da poboljšaju svoj izvozni potencijal i pristup novim investicijama.


Više detalja

Ključni ciljevi inovacionog foruma:

  • Učiniti Srbiju i Francusku poznatim kao vodeće zemlje za inovacije u našoj misiji. Sa francuske strane, cilj je promovisanje programa Misija Francuska, Bourses France Excellence, IT makes SciENSE i Plan France 2030. Sa srpske strane, cilj je promovisanje inicijativa koje vodi Fond za inovacije i Naučni fond.
  • Identifikovati srpske istraživače i biznise, uključujući igrače u inovacijama (startape) i ključne industrijske igrače za razvoj R&D projekata na prioritetnim temama dve zemlje.
  • Promovisati projekte naučne saradnje PHC kako bi se podstakli vođe projekata da se prijave za programe Horizon Europe.
  • Učiniti forum prekretnicom u franko-srpskoj saradnji u oblasti inovacija.

O inicijativi srpsko-francuskog inovacionog foruma

François-Xavier Kowandy: Inicijator, osnivač i suorganizator Foruma za inovacije


Napravio sam Srpsko-francuski forum za inovacije 2022. godine da bih podstakao nastanak partnerstva između sveta istraživanja i biznisa.

Francuska i Srbija imaju snažnu naučnu tradiciju, čije posledice sežu do saradnje u oblasti civilne nuklearne energije. Sada moramo da stavimo našu saradnju u evropski okvir, mobilišući evropske poluge kao što je Horizont Evropa da umnožavamo efekte nacionalnih i bilateralnih programa.

Sa Forumom za inovacije radimo sa našim partnerima na podršci našim sektorima izvrsnosti kao što su veštačka inteligencija, energija sa niskim sadržajem ugljenika, biotehnologije i zelene tehnologije putem:

  • približavanje istraživanja sutrašnjim tržištima
  • ohrabrivanje velikih klijenata da deo svog istraživanja i razvoja prenesu istraživačkim centrima radi razvoja inovacija u skladu sa planom Francuska 2030
  • pomoć u razvoju preduzetničkog duha studenata i istraživača
  • generisanje novih poslova za početnike kroz program Mission France
https://sfif.rs/wp-content/uploads/2024/03/7c55d6ca-5330-4761-a69c-73a0f782dc72-1-320x320.jpeg